دوره 16، شماره 2 - ( طب جنوب 1392 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 91-80 | برگشت به فهرست نسخه ها

MirdarHarijani S, Nejabat M, Hajizadeh Moghadam A. Effect of one session endurance exhausting exercise on some coagulation markers of mature and immature wistar rats. Iran South Med J 2013; 16 (2) :80-91
میردار هریجانی شادمهر، نجابت مجید، حاجی‌زاده مقدم اکبر. تأثیر یک جلسه فعالیت استقامتی وامانده‌ساز بر برخی شاخص‌های انعقادی موش‌های صحرایی نر نابالغ و بالغ. مجله طب جنوب. 1392; 16 (2) :80-91

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه مازندران ، s-mirdar@umz.ac.ir
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه مازندران
3- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران

زمینه: هر چند حوادث ناشی از ترومبوز در کودکان و نابالغین کمتر از بزرگسالان است اما شیوع آن در دوران نوجوانی افزایش می‎یابد. هدف این پژوهش مقایسه برخی فاکتورهای انعقادی مرتبط با بیماری‌های قلبی و عروقی بعد یک جلسه فعالیت استقامتی وامانده‌ساز در موش‌های صحرایی نر نابالغ با بالغ بود. مواد و روش‌ها: تعداد 27 سر موش نر نابالغ نژاد ویستار با میانگین وزنی 5±97 گرم و 27 سر موش نر بالغ با میانگین وزنی 5±241 گرم پس از دو هفته آشنایی با محیط و نوارگردان به یک گروه کنترل و دو گروه فعال که بلافاصله و 24 ساعت بعد از آنان خون‌گیری به‌عمل آمد، تقسیم شدند. فعالیت استقامتی وامانده‌ساز شامل فعالیت روی دستگاه نوارگردان تا واماندگی بود. برای اندازه‌گیری فیبرینوژن به‌روش clauss و برای اندازه‌گیری APTT و PT از روش‌های انعقادی استفاده گردید. همچنین برای اطمینان از حصول نشانه‎های بلوغ در آزمودنی‌ها هورمون تستوسترون با استفاده از روش الایزا مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل یافته‌ها با استفاده از آزمون t مستقل، آنالیز واریانس یک‌طرفه و توکی در سطح (05/0≥p) انجام شد. یافته‌ها: فیبرینوژن دو گروه موش‌های بالغ و نابالغ از مرحله قبل تا بلافاصله بعد از فعالیت کاهش معنادار (047/0P= و004/0P=) و در 24 ساعت پس از فعالیت تنها در گروه موش‌های بالغ افزایش معنادار داشت (001/0P=). APTT نیز در آزمودنی‌های بالغ و نابالغ از مرحله قبل تا 24 ساعت بعد از فعالیت کاهش معنادار داشت. نتیجه‌گیری: با توجه به افزایش فیبرینوژن و کاهشAPTT در 24 ساعت پس از فعالیت استقامتی وامانده‌ساز در موش‌های بالغ و نابالغ به‌نظر می‌رسد انجام فعالیت‌ها در کودکان و بزرگسالان غیرفعال باید با ملاحظات ویژه‌ای همراه باشد.

دریافت: 1390/5/31 | پذیرش: 1390/9/6 | انتشار: 1392/2/9