دوره 16، شماره 6 - ( طب جنوب 1392 )                   جلد 16 شماره 6 صفحات 427-419 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mosaddegh Mehrjerdi M H, Tahmasebi N, Barkhordari FiroozAbadi A, Fallahzadeh H, Esmaielian S, Soltanizadeh K. The investigation of exposure to benzene, toluene, ethylbenzene and xylene (BTEX) with Solid Phase Microextr action Method in gas station in Yazd province. Iran South Med J 2014; 16 (6) :419-427
مصدق مهرجردی محمد حسین، طهماسبی نسیم، برخورداری فیروزآبادی ابوالفضل، فلاح زاده حسین، اسماعیلیان ساناز، سلطانی زاده کاظم. بررسی میزان مواجهه با بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و گزیلن (BTEX) به‌روش میکرواستخراج از فاز جامد و کروماتوگرافی گازی در پمپ بنزین‌های شهر یزد. مجله طب جنوب. 1392; 16 (6) :419-427

1- گروه فارماکولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
2- گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ، nasimtahmaseby@yahoo.com
3- گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
4- گروه آمار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
5- شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران

چکیده زمینه: بنزن، تولوئن، اتیل بنزن، گزیلن (BTEX) از جمله ترکیبات آلی فرار می‌باشند که خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مشابه دارند. BTEX موجود در بنزین مصرفی در اثر تبخیر بنزین از جایگاه‌های توزیع فراورده‌های نفتی وارد هوای شهرها می‌شود و کارکنان پمپ بنزین در مواجهه با آن قرار می‌گیرند. روش جدید استخراج ترکیبات آلی فرار به‌وسیله روش میکرو استخراج از فاز جامد (SPME) می‎باشد. هدف از انجام این مطالعه بهینه‌سازی شرایط استخراج BTEX از نمونه‌های هوا به‌وسیله SPME و اندازه‌گیری میزان آلودگی پمپ بنزین‌های شهر یزد می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه نمونه‌های هوا توسط کیسه نمونه‌برداری تدلار جمع‌آوری شدند و سپس توسط فیبر SPME به‌وسیله دستگاه گازکروماتوگرافی با دتکتور FID تجزیه شدند. یافته‌ها: نتایج حاصل نشان داد که فیبر PDMS/CAR بیشترین سطح زیر منحنی را در مقایسه با دو نوع فیبر دیگر به‌خود اختصاص داده و نیز مدت زمان استخراج و بازیافت نمونه از فیبر به‌ترتیب 3 و 1 دقیقه تعیین شد. میانگین غلظت بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و گزیلن به‌ترتیب 807±1932، 405±667، 89±148 و 216±340 میکروگرم در متر مکعب بود. نتیجه‌گیری: میانگین غلظت بنزن هوا بالاتر از حد مجاز پیشنهاد شده توسط کمیته فنی بهداشت حرفه ای کشور ( PPM5/0) می‌باشد. در حالی‌که غلظت تولوئن، اتیل بنزن و گزیلن کمتر از حد مجاز می‌باشد.

دریافت: 1390/7/30 | پذیرش: 1390/12/4 | انتشار: 1392/9/26