دوره 17، شماره 2 - ( دوماهنامه طب جنوب 1393 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 160-150 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zahiri M, Movahedin M, Mowla S J, Noruzinia M, Noroozi M R, Amirjanati N. Expression profile of germ stem cell-specific genes in human spermatogonial stem cells after co culture with sertoli cells. Iran South Med J 2014; 17 (2) :150-160
ظهیری ماریا، موحدین منصوره، مولا سیدجواد، نوروزی‌نیا مهرداد، نوروزی محمدرضا، امیرجنتی ناصر. پروفایل بیان ژن‌های اختصاصی سلول‌های جنسی در سلول‌های بنیادی اسپرماتوگونیال انسانی پس از هم کشتی با سلول‌های سرتولی. مجله طب جنوب. 1393; 17 (2) :150-160

1- گروه علوم تشریح، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
گروه علوم تشریح، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر، ایران
2- گروه علوم تشریح، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، m.movahed@modares.ac.ir
3- گروه ژنتیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران ، ایران
4- گروه ژنتیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران ، ایران
5- مرکز تحقیقات سرطان‌های دستگاه ادراری تناسلی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
6- مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی باروری، پژوهشکده ابن‌سینا، جهاد دانشگاهی، تهران، ایران

زمینه: سلول‌های بنیادی اسپرماتوگونی پایه اسپرم-زایی انسان می‌باشند. با توجه به شمار اندک و نبود شاخص اختصاصی، مطالعه پیرامون ویژگی‌ها و عملکرد این سلول‌ها در شرایط داخل آزمایشگاهی می‌تواند در درک بیولوژی باروری مردان کمک کننده باشد. بررسی کنونی به‌منظور ارزیابی تأثیر هم کشتی با سلول‌های سرتولی بر میزان کلونی‌زایی و بیان تعدادی از ژن‌های اختصاصی سلول‌های جنسی مردان در شرایط داخل آزمایشگاهی انجام گرفت. مواد و روش‌ها: سلول‌های بیضه‌ای با استفاده از روند هضم آنزیمی دو مرحله‌ای و استفاده از صفحات تمایزی،از بیوپسی‌های بیضه جداسازی شدند. دو سیستم کشت به‌صورت هم کشتی با سلول‌های سرتولی خود فرد و کشت سلول‌های اسپرماتوگونی بدون هم کشتی (به‌عنوان گروه کنترل) طراحی شد. طی سه هفته کشت تعداد و قطر کلونی‌های حاصل ارزیابی شد. بیان اینتگرین آلفا 6، اینتگرین بتا 1 و PLZF به‌عنوان شاخص‌های اختصاصی سلول‌های جنسی با استفاده از Real time PCR مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از روش آنالیز واریانس یک طرفه در نرم‌افزار SPSS ویرایش 16 و بامحدوده اطمینان 95 درصد مورد بررسی قرار گرفتند. یافته‌ها: نتایج نشان داد هم کشتی با سرتولی به‌طور معنادار منجر به افزایش تعداد و قطر کلونی‌های حاصل از سلول‌های اسپرماتوگونی طی دوره کشت نسبت به گروه کنترل شد (05/0>P). همچنین میزان بیان مارکرهای سلول‌های بنیادی جنسی تحت بررسی در طی هفته‌های دوم و سوم، در گروه هم کشتی نسبت به گروه کنترل به‌طور معنادار بالاتر بود (05/0>P). نتیجه‌گیری: با توجه به اثرات بهینه سلول‌های سرتولی بر روی سلول‌های بنیادی اسپرماتوگونی، به‌نظر می‌رسد بهره‌مندی از سیستم هم کشتی با سلول‌های سرتولی می‌تواند به‌عنوان روش مناسبی به‌منظور غنی‌سازی سلول‌های اسپرماتوگونی انسانی مورد استفاده قرار گیرد.

دریافت: 1391/3/24 | پذیرش: 1391/7/19 | انتشار: 1393/1/25