دوره 18، شماره 2 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1394 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 343-334 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hatami G, Motamed N, Ilkhani Pak H. Effect of nebulized 3% hypertonic saline in the treatment of acute viral bronchiolitis in children.. Iran South Med J 2015; 18 (2) :334-343
حاتمی گیسو، معتمد نیلوفر، ایلخانی‌پاک هدی. تأثیر سالین هیپرتونیک 3% استنشاقی در درمان برونشیولیت حاد ویروسی کودکان. مجله طب جنوب. 1394; 18 (2) :334-343

1- بخش کودکان، دانشکده‌ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
2- مرکز تحقیقات طب هسته‌ای خلیج‌فارس، پژوهشکده زیست پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
بخش پزشکی اجتماعی، دانشکده‌ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر ، motamedn@bpums.ac.ir
3- دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر

زمینه: شایع‌ترین شکل عفونت‌های تنفسی در کودکان زیر 2 سال برونشیولیت ویروسی است. تاکنون برای برونشیولیت هیچ درمان کوتاه مدت یا طولانی مدت مؤثری تأیید نشده است و درمان هنوز هم حمایتی با تجویز اکسیژن، مایع و در صورت لزوم تهویه مکانیکی است. گزارشات متعددی نشان داده‌اند که سالین هیپرتونیک 3 درصد می‌تواند پاک سازی فوری و طولانی مدت راه‌های هوایی کوچک در این بیماران را بهبود ببخشد. این مطالعه به منظور مقایسه تأثیر سالین هیپرتونیک 3 درصد با نرمال سالین 9/0 درصد در کودکان 24-2 ماهه با تشخیص برونشیولیت ویروسی انجام شده است. مواد و روش‌ها: در یک کارآزمائی بالینی شاهددار غیر تصادفی، تعداد 60 کودک 24- 2 ماهه با تشخیص برونشیولیت حاد ویروسی وارد مطالعه شدند. 30 کودک به‌عنوان گروه درمان تحت درمان با سالین هیپرتونیک 3 درصد و 30 کودک به عنوان گروه کنترل تحت درمان با سالین نرمال 9/0 درصد قرار گرفتند. در هر بیمار در زمان رسیدن به اورژانس، میزان اشباع اکسیژن (با پالس اکسی‌متری)، تعداد تنفس و تعداد نبض اندازه‌گیری شد و شدت بیماری بر اساس ترکیبی تغییر یافته از (YALE Observation Scale)Clinical Score و (Respiratory Distress Assessment Index)RDAI سنجیده شد. پیامدهای اولیه مورد نظر شامل میزان بستری، تغییر در نمره ترکیبی بالینی و پیامدهای ثانویه شامل طول مدت بستری بیمارستانی، نیاز به اکسیژن و زمان بهبودی از خس خس سینه و سرفه بر اساس روز در دو گروه ثبت و مقایسه شد. یافته‌ها: دو گروه از نظر متغیرهای پایه، به جز سن (9/4±9/8 ماه در گروه سالین هایپرتونیک و 6/4±4/6 ماه در گروه سالین نرمال؛ 046/0=P)، در بدو ورود به مطالعه تفاوتی نداشتند. پس از مداخله، تفاوتی در شدت علائم بالینی بین گروه سالین هایپرتونیک (6/5±9/10) و سالین نرمال (7/5±4/10) دیده نشد. پس از کنترل سن نیز بین دو گروه تفاوت معنا‌داری از نظر نمره ترکیبی بالینی دیده نشد (77/0=P). همچنین میزان بستری بیمارستانی در دو گروه تفاوت معنا‌داری نداشت (60 درصد در مقابل 3/63 درصد). بیماران بستری شده، از نظر نیاز به اکسیژن درمانی و تعداد روزهای نیاز به مایع داخل وریدی، مدت زمان بهبودی از سرفه و خس خس سینه و طول مدت بستری تفاوت معنا‌داری نداشتند. نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد، سالین هیپرتونیک 3 درصد، در مقایسه با سالین نرمال ، تأثیر قابل توجهی در کاهش شدت علائم بالینی، میزان بستری و طول مدت بستری کودکان 24- 2 ماهه مبتلا به برونشیولیت ویروسی ندارد.

دریافت: 1392/5/24 | پذیرش: 1392/9/2 | انتشار: 1394/2/13