دوره 18، شماره 2 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1394 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 447-433 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nabipour I, Assadi M. A scientific vision into the BRAIN Initiative, National Institutes of Health. Iran South Med J 2015; 18 (2) :433-447
نبی‌پور ایرج، اسدی مجید. رصد برنامه تحقیقاتی پیشاهنگ مغز (BRAIN) بنیاد ملّی سلامت آمریکا. مجله طب جنوب. 1394; 18 (2) :433-447

1- گروه آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت فرهنگستان جمهوری اسلامی ایران
مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیج‌فارس، پژوهشکده‌ی علوم زیست پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر ، inabipour@gmail.com
2- مرکز تحقیقات پزشکی هسته‌ای خلیج فارس، پژوهشکده‌ی علوم زیست پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر

برنامه پیشاهنگ مغز (پژوهش‌های مغز از طریق توسعه فناوری‌های عصبی نوآورانه) که برپایه اهداف پروژه نقشه‌برداری فعالیت مغز طراحی گردیده است. یک برنامه پیشاهنگ پژوهشی همکارانه می‌باشدکه در دوم آوریل 2013، نقشه‌برداری از فعالیت هر نرون و سلول در مغز انسان را هدف قرار داده است. این برنامه ده ساله، با هم‌افزایی توان بنیادها و انیستیتوهای برجسته ایالات متحده آمریکا مانند بنیاد ملّی سلامت و بنیاد ملّی علم و بخش خصوصی به پیش رانده می‌شود. هدف غایی این برنامه، شتاب در توسعه و به کارگیری فناوری‌های نوآورانه برای ترسیم تصویر دینامیک از عملکرد مغز است که فعالیت نرونی و مسیرهای عصبی را در ابعاد فضایی و زمانی، یکپارچه می‌سازد و ما را قادر می‌نماید که دریابیم چگونه بر هم‌کنش نوسانات فعالیت‌های الکتریکی و شیمیایی در درون مسیرهای عصبی، توانمندی‌های رفتاری و شناختی ما را خلق می‌کنند. این برنامه بر پایه رهیافت میان رشته‌ای و توسعه یا خلق فناوری‌های نوآورانه در علوم اعصاب و تصویربرداری مغز استوار است که ماحصل آن تولید داده‌های بزرگ وخلق یک سکوی سیبرنتیک عظیم جهت اکتشافات در عرصه علوم اعصاب و زایش فناوری‌های نوین خواهد بود که در راه تشخیص و درمان میلیون‌ها بیمار که از بیماری‌های مغزی در رنج هستند به کار خواهند آمد. از این رو، دستاوردهای این برنامه را هم‌سنگ پروژه پیاده‌سازی انسان بر ماه و یا پروژه ژنوم انسانی قلمداد کرده‌اند.

دریافت: 1393/11/6 | پذیرش: 1394/2/2 | انتشار: 1394/2/13