خیار دریایی، یکی از مهمترین انواع خارپوستان، متعلق به رده خیارسانان میباشد. برخی از فعالیتهای بیولوژیکی شناخته شده آنها شامل اثرات ضد سرطانی، ضد انعقاد، ضد فشارخون، ضد التهاب، ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی، ضد تصلب شرائین، ضد توموری و تسریع در بهبود زخم میباشد. حضور ترکیباتی چون ساپونینها، کندرویتین سولفات، گلوکزآمینوگلیکان، پلیساکاریدهای سولفاته، گلیکوپروتئین، گلیکواسفنگولیپیدها و اسیدهای چرب ضروری، منشاء وجود چنین خواص زیستی در آنها است. ساپونینها که به منظور سازگاری با شرایط محیطی تولید میگردند؛ به عنوان متابولیتهای ثانویه عمده این خانواده شناخته میشوند. این ترکیبات فعال دارای خواص زیستی متفاوتی نظیر همولیزکنندگی، ضدتوموری، ضد التهابی، ضد باکتری، ضد ویروسی، ایکتیوتوکسیکی، سیتواستاتیکی، آنتیآنژیونیکی، آنتی نئوپلاستی و کاهندگی اسیداوریک میباشند. خیار دریایی، دارای ارزش اقتصادی بالایی بوده و از قدیم در شرق آسیا، بهصورت سنتی، برای معالجه ضعف، ناتوانی جنسی، ناتوانی در اثر پیری، یبوست ناشی از خشکی روده و بیاختیاری ادراری، آسم، فشارخون بالا، روماتیسم و آنمی استفاده می گردیده است. توکسینهای بهدست آمده از خیار دریایی، دارای خواص ضد ویروسی، ضد تومور، ضدسرطان و ضد بارداری هستند. بر اساس تحقیقات موجود، عصاره آبی و ترکیباتی با وزن مولکولی بالا از خیارهای دریایی، ممکن است از طریق القاء آپوپتوزیس، باعث مهار فعالیت توموری گردند. خیار دریایی به دلیل درصد بالای پروتئین و عدم کلسترول، در زمره مواد غذایی نیروبخش قرار میگیرد. به دلیل وجود گونههای مختلف خیار دریایی در خلیجفارس و دریای عمان، شناسایی ترکیبات موجود و بررسی خواص زیستی در گونههای این جانداران دریایی، در این مناطق، به دانشپژوهان پیشنهاد میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |