دوره 21، شماره 6 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1397 )                   جلد 21 شماره 6 صفحات 506-493 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bayatmanesh H, Zagheri Tafreshi M, Manoochehri H, Akbarzadeh Baghban A. Patient Safety Observation by Nurses Working in the Intensive Care Units of Selected Hospitals Affiliated to Yasuj University of Medical Sciences. Iran South Med J 2019; 21 (6) :493-506
بیات‌منش حبیبه، زاغری تفرشی منصوره، منوچهری هومان، اکبرزاده باغبان علیرضا. بررسی میزان رعایت ایمنی بیمار توسط پرستاران شاغل در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌های منتخب دانشگاه علوم پزشکی یاسوج. مجله طب جنوب. 1397; 21 (6) :493-506

1- گروه مدیریت پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- گروه مدیریت پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، M.Z.tafreshi@sbmu.ac.ir
3- گروه علوم پایه، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
4- گروه آمار زیستی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
زمینه: ایمنی بیمار جزء مهم کیفیت مراقبت‌های سلامت می‌باشد که به صورت اجتناب، پیشگیری و اصلاح آسیب‌ها و پیامدهای نامطلوب ناشی از فرآیند ارائه مراقبت سلامت تعریف شده است. در بخش مراقبت‌های ویژه به دلیل پیچیدگی شرایط بیمار و فرایند درمان، امکان بروز خطا و رویدادهای ناخواسته به حداکثر می‌رسد. هدف از این مطالعه تعیین میزان رعایت ایمنی بیماران بستری در بخش‌های مراقبت ویژه بیمارستان‌های منتخب دانشگاه علوم پزشکی یاسوج توسط پرستاران بود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی، 2106 مراقبت پرستاری مرتبط با ایمنی بیمار مورد مشاهده قرار گرفت که از روش نمونه‌گیری رویدادی و مبتنی بر هدف استفاده شد و عملکرد شیفت صبح 54 پرستار شاغل در سه بخش مراقبت ویژه بیمارستان‌های منتخب دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در زمستان سال 1394، با استفاده از چک لیست پژوهشگر ساخته بررسی شد. این چک لیست 39 عبارت و شش حیطه داشت که پس از تعیین روایی صوری و محتوا و پایایی به روش محاسبه ضریب توافق بین مشاهده‌گرها، با مشاهده عملکرد توسط پژوهشگر تکمیل و داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی بررسی شد.
یافته‌ها: بر اساس نتایج، متوسط میزان مطابقت مراقبت‌های پرستاری مرتبط با ایمنی بیمار در مقایسه با چک لیست مورد نظر از 100 امتیاز، 43/53 (نامطلوب) ارزیابی شد. بیشترین میزان مطابقت مربوط به حیطه ترانسفوزیون خون، 52/89 (مطلوب) و کمترین میزان مربوط به حیطه عوارض جراحی، 3/23 (نامطلوب) ارزیابی گردید.
نتیجه‌گیری: ارائه مراقبت‌های پرستاری مرتبط با ایمنی بیمار در بخش مراقبت‌های ویژه با استانداردها فاصله دارد، لذا انجام حسابرسی‌های منظم و تلاش در جهت ارتقاء فرآیندهای مراقبتی توسط مدیران لازم و انجام اصلاحات برای بهبود عملکرد کارکنان و به ویژه پرستاران با استفاده از آموزش مداوم، از سوی مسئولان بیمارستان‌ها ضروری است.
متن کامل [PDF 543 kb]   (2049 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1397/1/17 | پذیرش: 1397/4/9 | انتشار: 1397/10/11