دوره 19، شماره 2 - ( دوماهنامه طب جنوب 1395 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 283-267 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shabankareh K, Tahmasebi R, Hamidi A. Content and technical evaluation of Type III Iranian medical universities' websites. Iran South Med J 2016; 19 (2) :267-283
URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-790-fa.html
شبانکاره خدیجه، طهماسبی رحیم، حمیدی علی. ارزیابی محتوایی و فنی وب‌سایت‌های دانشگاه‌های‌ علوم پزشکی تیپ سه ایران. مجله طب جنوب. 1395; 19 (2) :267-283

URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-790-fa.html


1- گروه کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
2- گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
3- گروه کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران ، a.hamidi@bpums.ac.ir
چکیده:   (5968 مشاهده)

زمینه: وب‌سایت‌های دانشگاهی علاوه بر نقشی که در انعکاس فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی دارند، در ارتقای رتبه ملی و بین‌المللی دانشگاه‌ها در رتبه‌بندی جهانی وبومتریکس و نیز رتبه‌بندی وبومتریک پایگاه استنادی علوم جهان اسلام و به دنبال آن کسب اعتبار ملی و بین‌المللی و جذب دانشجو و بودجه نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. بنابراین ارزیابی مداوم وب‌سایت‌های دانشگاهی از جنبه‌های گوناگون، به‌ویژه بر اساس شاخص‌های مورد توجه این نظام‌های رتبه‌بندی حائز اهمیت است. از این‌رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت وب‌سایت‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی تیپ سه ایران از نظر میزان توجه به ویژگی‌های محتوایی و فنی مؤثر بر ارتقای رتبه وبومتریک انجام شده است.

مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع پژوهش‌های پیمایشی با رویکرد توصیفی است که به توصیف وضعیت عینی وب‌سایت دانشگاه‌های علوم پزشکی تیپ سه ایران می‌پردازد. گردآوری داده‌ها با استفاده از سیاهه وارسی محقق‌ساخته که در دو بخش معیارهای محتوایی مؤثر بر رتبه وبومتریک (50 معیار) و معیارهای فنی بهینه‌سازی موتورهای جستجو (52 معیار) تنظیم شده است، انجام گرفت. ارزیابی محتوایی وب‌سایت با مراجعه مستقیم پژوهشگر به وب‌سایت و به روش مشاهده صورت گرفت. به‌منظور ارزیابی وب‌سایت مورد مطالعه براساس معیارهای فنی بهینه‌سازی موتورهای جستجو نیز از ابزارهای خودکار در زمینه ارزیابی وب‌سایت‌ها استفاده شد. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS ویرایش 20 انجام شده است.

یافته‌ها: از میان وب‌سایت‌های مورد بررسی وب‌سایت دانشگاه‌های علوم پزشکی گناباد، بوشهر و شهرکرد بیشترین میزان هم‌خوانی با سیاهه‌وارسی را داشتند. کمترین میزان هم‌خوانی نیز مربوط به وب‌سایت دانشگاه‌های علوم پزشکی بم، دزفول و جیرفت بود. همچنین، بر اساس یافته‌های پژوهش کمتر از نیمی از دانشگاه‌های مورد بررسی بیش از 50 درصد معیارهای موجود در سیاهه‌وارسی را مورد توجه قرار داده‌اند.

نتیجه‌گیری: به‌طور کلی، نتایج پژوهش بیانگر این است که اغلب وب‌سایت‌های جامعه پژوهش از وضعیت ایده‌آل فاصله دارند. بنابراین دانشگاه‌های علوم پزشکی تیپ سه کشور باید ضمن توجه بیشتر به تولید محتوای اطلاعاتی غنی و روزآمد، معیارهای فنی بهینه‌سازی موتورهای جستجو را نیز در طراحی وب‌سایت خود مورد توجه قرار دهد و با رفع ایرادهای فنی موجود، تلاش کنند تا موانع رؤیت‌پذیری وب‌سایت خود را برطرف نمایند.

متن کامل [PDF 666 kb]   (1538 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: وب سایت پزشکی
دریافت: 1393/9/12 | پذیرش: 1394/2/27 | انتشار: 1395/2/28

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله طب جنوب می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian South Medical Journal

Designed & Developed by: Yektaweb