دوره 15، شماره 3 - ( مجله علمی پژوهشی طب جنوب 1391 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 208-201 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirzaie M, Mowlavi A A, Mohammadi S, Mirshekarpour H. Absorbed dose calculation from beta and gamma rays of 131I in ellipsoidal thyroid and other organs of neck with MCNPX code. Iran South Med J 2012; 15 (3) :201-208
میرزایی محمد، مولوی علی اصغر، محمدی سعید، میرشکارپور حسین. دوز جذبی بتا و گامای ید 131 در تیروئید بیضی‌گون و سایر اندام‌های گردن با استفاده از کد MCNPX. مجله طب جنوب. 1391; 15 (3) :201-208

1- دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور تهران ، mirzaei@phd.pnu.ac.ir
2- دانشکده علوم، دانشگاه تربیت معلم سبزوار
3- دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور مشهد
4- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
زمینه: ایزوتوپ ید-131 در تشخیص و درمان پرکاری و سرطان تیروئید استفاده می‌شود. برای حصول درمان بهینه باید دوز مشخصی از تابش به بافت تیروئید برسد و کمترین تابش ممکن نیز به اندام‌های نخاع گردنی مهره گردنی بافت نرم و لایه چربی زیر پوست و پوست گردن برسد. نظر به‌ اینکه اندازه‌گیری دوز در بافت زنده دشوار است؛ هدف از این تحقیق محاسبه دوز جذبی در اندام‌های فوق به‌وسیله کد MCNPX است. مواد و روش‌ها: ابتدا فایل ورودی برای کد MCNPX برای محاسبه تالی F6 وF8 تهیه گردید و فرض شد لوب‌های تیروئید به‌صورت بیضی‎گون با قطر بزرگ دو برابر قطر کوچک باشد و ید 131 به‌طور یکنواخت در لوب‌ها توزیع شده است؛ سپس کد برای تالی F6و F8 برای حجم‌های لوب از 1 تا 25 میلی‌لیتر اجرا گردید. از فایل خروجی تالی F6 دوز جذبی گاما در تیروئید بیضی‌گون، نخاع گردنی، مهره گردنی، بافت گردن، لایه چربی و پوست برای لوب با حجم متغیر از 1 تا 25 میلی‌لیتر استخراج و نمودارهای آن ترسیم گردید. همچنین از خروجی تالی F8 انرژی جذب شده بتا در تیروئید و بافت نرم گردن استخراج و در جدول درج و سپس دوز جذبی بتا محاسبه گردید. یافته‌ها: نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که برای اکتیویته ثابت در تیروئید با افزایش حجم هر لوب بیضی‌گون از 1 تا 25 میلی‌لیتر، دوز جذبی گاما در تیروئید3/88 درصد، بافت نرم9/6 درصد، لایه چربی3/19 درصد، پوست 4/17 درصد کاهش و همچنین دوز جذبی گاما در نخاع 1/32 درصد و در مهره گردنی 3/32 درصد افزایش می‌یابد. برای وضعیت مشابه، دوز جذبی بتا در تیروئید 9/95 درصد و در بافت نرم 2/64 درصد کاهش می‌یابد. نتیجه‌گیری: برای اکتیویته ثابت در تیروئید با افزایش حجم تیروئید دوز جذبی گاما در تیروئید، بافت نرم گردن، لایه چربی زیر پوست و پوست گردن کاهش می‌یابد؛ اما در استخوان گردن و نخاع گردنی افزایش می‌یابد. همچنین با افزایش حجم لوب برای اکتیویته ثابت دوز جذبی بتا در تیروئید و بافت گردن کاهش می‌یابد .بنابراین هرچه لوب تیروئید کوچکتر باشد باید مقدار ید 131 بیشتری برای القای دوز مناسب تجویز گردد.
دریافت: 1390/4/5 | پذیرش: 1390/9/6 | انتشار: 1391/3/28