دوره 16، شماره 1 - ( فصلنامه علمی پژوهشی طب جنوب 1392 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 28-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taji F, Rafieian M, Maghsodi R, Shirzad H. Anti-cancer effect of fresh and aged garlic . Iran South Med J 2013; 16 (1) :17-28
تاجی فاطمه، رفیعیان محمود، مقصودی رضا، شیرزاد هدایت‌الله. بررسی اثر ضد سرطانی سیر تازه و مانده. مجله طب جنوب. 1392; 16 (1) :17-28

1- گروه زیست‌شناسی تکوینی جانوری، دانشگاه خوارزمی تهران
2- گروه فارماکولوژی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
3- گروه ایمونولوژی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
4- گروه ایمونولوژی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ، shirzadeh@skums.ac.ir

زمینه: محتوای سیر با داشتن آنزیم‌هایی همچون آلیناز به مرور زمان در حال تغییر است. در این تحقیق اثر سیر سه ماه مانده در مقایسه با سیر تازه بر روی رشد سلول‌های فیبروسارکوما در موش Balb/c مورد بررسی قرار گرفته است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ی مداخله‌ای، تعداد 40 موش Balb/c ماده inbred به‌طور تصادفی به 5 گروه، تقسیم شدند. سلول‌های WEHI 164 در زیر پوست ناحیه‌ی سینه‌ی حیوان تزریق شد. دو هفته قبل و سه هفته بعد از تزریق سلول‌های سرطانی، cc 2/. نرمال سالین (NS) یا 20 میلی‌گرم بر کیلوگرم از عصاره‌های سیر تازه یا سه ماه مانده به‌روش تزریق داخل صفاقی (IP) به موش‌ها تزریق شد. 5 روز بعد از تزریق سلول‌ها، تا روز 21 هر دو روز یک‌بار مساحت تومورها، اندازه‌گیری و با آزمون ANOVA با یکدیگر مقایسه شدند. مقدار ترکیبات فنولی و قدرت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ها نیز اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: مقدار فنول کل در سیر تازه 61/12 میلی‌گرم بر گرم و در سیر سه ماه مانده 89/ میلی‌گرم بر گرم بود. کارایی سیر تازه (63/35) در مقایسه با سیر سه ماه مانده (2/10) در پیشگیری از اکسیداسیون بیشتر بود (05/0>P). میانگین اندازه‌ی تومورها در گروه‌هایی که سیر تازه را دریافت کرده بودند، کوچکتر از گروه کنترل بود و با گذشت زمان بیشتر می‌شد به گونه‌ای‌ که اختلافی معنی‌دار در گروه‌های نام‌برده در روزهای 17، 19 و 21 دیده شد (001/0=P). تزریق سیر سه ماه مانده، تأثیری در مهار رشد سلول‌های سرطانی در مقایسه با گروه کنترل نداشت (61/0=P). نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان داد که مصرف سیر، ممکن است نقش مهمی در کنترل و جلوگیری از رشد فیبروسارکوما داشته باشد. این اثر ضد توموری سیر با گذشت زمان کاهش می‌یابد، بنابراین مصرف سیر تازه توصیه می‌شود.

دریافت: 1390/4/8 | پذیرش: 1390/5/16 | انتشار: 1391/10/11