دوره 18، شماره 2 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1394 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 432-421 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pourbehi G, Kalantarhormozi M, Ostovar A, Akbarzadeh S, Assadi M, Dobaradaran S, et al . The correlation between insulin-like growth factor 1 (IGF-1) and high sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) in postmenopausal women. Iran South Med J 2015; 18 (2) :421-432
پوربهی غلامرضا، کلانترهرمزی محمدرضا، استوار افشین، اکبرزاده صمد، اسدی مجید، دوبرادران سینا، و همکاران.. همبستگی سطح سرمی فاکتور رشد انسولین مانند-1(1-IGF) با پروتئین واکنش‌گر سی فراحساس (hs-CRP) در زنان یائسه: یک مطالعه جمعیتی. مجله طب جنوب. 1394; 18 (2) :421-432

1- مرکز تحقیقات طب گرمسیری و عفونی خلیج‌فارس، پژوهشکده علوم زیست‌پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
2- مرکز تحقیقات پزشکی هسته‌ای خلیج‌فارس، پژوهشکده علوم زیست‌پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
3- مرکز تحقیقات بهداشت محیط سیستمی، نفت، گاز و انرژی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
4- مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیج‌فارس، پژوهشکده علوم زیست‌پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
5- مرکز تحقیقات طب گرمسیری و عفونی خلیج‌فارس، پژوهشکده علوم زیست‌پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر ، darabi53@yahoo.com

زمینه: کاهش سطح 1-IGF و افزایش پروتئین واکنش‌گرسی(CRP) با افزایش خطر بیماری‌های قلبی-عروقی تو‌‌‌‌أم می باشند. از این رو، این فرضیه مطرح می‌شود که آیا بین این دو پروتئین ارتباطی وجود دارد؟ از‌آنجا که سطوح در گردش خون هنوز 1-IGF در پیوند با CRP به خوبی در سطح جمعیت‌های انسانی مورد مطالعه قرار نگرفته است، هدف مطالعه‌ی کنونی،‌ بررسی همبستگی بین این دو، در سطح جمعیت زنان یائسه می‌باشد. مواد و روش‌ها: تعداد 361 زن یائسه‌که در یک مطالعه کهورت شرکت کرده بودند، به صورت مقطعی مورد مطالعه قرار گرفتند. سندرم متابولیک بر اساس شاخص ATP III پانل بزرگسالان تعریف گردید. سطوح سرمی 1-IGF وپروتئین واکنش‌گرسی فراحساس (hs-CRP) به شیوه‌ی الیزا مورد سنجش قرار گرفتند. یافته‌ها: زنان یائسه‌ای‌که دارای‌سطح سرمی hs-CRP بالاتر از میانه ‌بودند، در مقایسه با زنانی‌که دارای سطح پایین‌تر از میانه hs-CRP بودند، 1-IGF پایین‌تری داشتند (001/0P=). درآنالیز رگرسیون خطی چند متغیره، سطح ‌سرمی 1-IGF همسان شده با سن ‌و سندرم متابولیک، با hs-CRP رابطه‌ای معنی‌دار به صورت معکوس از خود نشان داد (139/0β=-، 007/0P<). همچنین هنگامی‌که سطح سرمی 1-IGF نیز برای سن، ‌شاخص توده بدنی و دیابت تیپ دو همسان‌ گردید،‌ این رابطه‌ی معنی‌دار معکوس پا برجا ماند (130/0-=β، 014/0=P). نتیجه‌گیری: سطح سرمی 1-IGF با التهاب مزمن در زنان یائسه همبستگی معکوس دارد. از این رو، این فرضیه که 1-IGF به صورت یک عامل ضد التهابی به عنوان محافظ در بیماری‌های قلبی- عروقی نقش ایفا می‌کند، تقویت می‌گردد.

دریافت: 1393/10/25 | پذیرش: 1394/1/12 | انتشار: 1394/2/13