دوره 18، شماره 3 - ( دوماهنامه طب جنوب 1394 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 606-597 | برگشت به فهرست نسخه ها

Noroozi F, Noroozi A, Tahmasebi R. Influencing factors in the health promoting behaviors of Urinary system based on health belief model in pregnant women in Bushehr 2013-14. Iran South Med J 2015; 18 (3) :597-606
نوروزی فرزانه، نوروزی آزیتا، طهماسبی رحیم. بررسی عوامل موثر بر رفتارهای ارتقاء دهنده بهداشت سیستم ادراری- تناسلی بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در خانم‌های باردار شهر بوشهر سال 93-1392. مجله طب جنوب. 1394; 18 (3) :597-606

1- گروه آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
2- گروه آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر ، azitanoroozi@yahoo.com
3- بخش ارتقاء سلامت، مرکز تحقیقات طب گرمسیری و عفونی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر

زمینه: عفونت ادراری دومین عارضه شایع در حاملگی است که عوارض و پیامدهای مادری و جنینی جدی را در پی خواهد داشت. لذا هدف از این مطالعه شناسایی عوامل مؤثر بر رفتارهای ارتقاء دهنده بهداشت سیستم ادراری- تناسلی زنان باردار بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی می‌باشد. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر مطالعه‌ای توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است که بر روی 250 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان بوشهر انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته شامل اطلاعات دموگرافیک، سنجش رفتار ارتقاء بهداشت سیستم ادراری، آگاهی و سازه‌های الگوی اعتقاد بهداشتی می‌باشد که قبل از مطالعه روایی و پایایی آن مورد سنجش قرار گرفت. آنالیز داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS ویرایش 20 و توسط آزمون‌های ضریب همبستگی و رگرسیون خطی انجام شد. یافته‌ها: میانگین سنی افراد تحت مطالعه 4/4±4/27 سال بود. بین متغیرهای دموگرافیک با انجام رفتار بهداشتی رابطه‌ای دیده نشد. اکثر افراد (179 نفر معادل 6/71 درصد) آگاهی در سطح متوسط داشته و تنها 44 نفر (6/17 درصد) از زنان سطح آگاهی مطلوبی در زمینه عفونت ادراری داشتند. آزمون آنالیز واریانس یکطرفه نشان داد که بین سطوح مختلف آگاهی (026/0p=)، خودکارآمدی (000/0p=) و موانع درک شده (002/0p=) با نمره انجام رفتارهای پیشگیری کننده از عفونت ادراری ارتباط معنادار وجود داشت. در آنالیز واریانس چند متغیره نیز نمره سازه خودکارآمدی ارتباط مثبت و قوی (000/0p=) با نمره انجام رفتارهای پیشگیری کننده از عفونت ادراری نشان داد. نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، لزوم برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی با تأکید بر افزایش خودکارآمدی ضروری به‌نظر می‌رسد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی
دریافت: 1393/3/3 | پذیرش: 1393/4/21 | انتشار: 1394/4/7