دوره 18، شماره 6 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1394 )                   جلد 18 شماره 6 صفحات 1185-1179 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahmoudi M, Alizadeh S, Dorgalaleh A, Tabibian S, Esmaeili Reykandeh S, Shamsizadeh M. The effects of Hyperglycemia and Hyperlipidemia on blood indices. Iran South Med J 2016; 18 (6) :1179-1185
محمودی محمد، علیزاده شعبان، درگلاله اکبر، طبیبیان شادی، اسماعیلی ری‌کنده سمیرا، شمسی‌زاده مرتضی. بررسی اثر هیپرگلیسمی و هیپرلیپیدمی بر اندکس‌های خونی. مجله طب جنوب. 1394; 18 (6) :1179-1185

1- آزمایشگاه پاتوبیولوژی مینودشت، گلستان، ایران
2- گروه هماتولوژی و طب انتقال خون، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- مرکز پژوهش‌های دانشجویی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی شاهرود، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران ، shamsizadeh@shmu.ac.ir

زمینه: شمارش کامل سلول‌های خونی در آزمایشگاه‌های بالینی توسط شمارشگرهای خودکاری انجام می­شود که بر اساس 3 اصل مقاومت الکتریکی, پراکندگی نور و فلوسیتومتری کار می‌کنند. عوامل بسیاری ممکن است بر نتایج این دستگاه‌ها اثر بگذارد. این مطالعه به منظور بررسی اثر برخی عوامل مداخله‌گر بر نتایج شمارشگرهایی که بر اساس مقاومت الکتریکی کار می کنند انجام شده است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه تحلیلی (مورد شاهدی) بر روی 243 نفر با هیپرگلیسمی و هیپرلیپیدمی و100 فرد سالم (گروه شاهد) در بیمارستان فاطمه‌الزهراء گلستان انجام شد. ابتدا سطح قند و تری‌گلیسیرید افراد توسط آنالیزور بیوشیمی اندازه‌گیری و سپس شمارش کامل سلول‌های خونی برای هر فرد انجام شد. در نهایت آنالیز آماری و مقایسه بین گروه مورد مطالعه و گروه شاهد با استفاده از نرم‌افزار SPSS ویرایش 16 انجام شد.

یافته‌ها: مقایسه بین گروه مورد مطالعه و گروه شاهد نشان داد که هیپر لیپدمی و هیپرگلیسمی هر دو باعث افزایش MCV شده و همچنین هیپر لیپدمی موجب افزایش HCT،  HBو MCHC می‌شود (05/0p<).

نتیجه‌گیری: بر اساس این مطالعه، عوامل مداخله‌گر مانند هیپرگلیسمی و هیپرلیپیدمی بر نتایج شمارش‌گرهای سلولی تأثیر می‌گذارند که باید در آزمایشگاه‌های بالینی مد نظر قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دستگاه خون و لنف
دریافت: 1393/6/1 | پذیرش: 1393/10/6 | انتشار: 1394/10/1