زمینه: PAHs محصول احتراق ناقص سوختهای فسیلی بوده و به دلیل ماهیت نشر، آلاینده خاک و سواحل به شمار میروند. این ترکیبات در زمره آلایندههای دارای اولویت، سرطانزا و جهشزای قطعی به شمار میروند. دشواری اصلی پاکسازی مناطق آلوده به PAHs، ماهیت به شدت آبگریز این آلایندهها و جذب شدید آنها به بافت خاک میباشد. هدف اصلی این پژوهش تعیین بازده حذف فنانترن از خاک و سواحل آلوده با استفاده بیوسورفکتانت تولید شده از گونه باکتریایی جداسازی شده از خلیج فارس بود.
مواد و روشها: با غربالگری اولیه، یک گونه باسیلوس sp با قابلیت تولید سورفکتین در آزمایشگاه جداسازی و خالصسازی گردید. یک کنسرسیوم باکتریایی مخلوط متشکل از سه گونه باکتریایی با قابلیت متابولیسم فنانترن از سواحل آلوده خارک جداسازی و به عنوان بذر میکروبی استفاده شد. نمونههای خاکهای دارای آلودکی مصنوعی با غلظت اولیه میلیگرم بر کیلوگرم 100 و دارای آلودگی طبیعی طی 9 هفته متوالی مورد اصلاح زیستی قرار گرفتند.
یافتهها: بازده حذف فنانترن در نمونههای حاوی بیوسورفکتانت و دارای آلودگی مصنوعی و طبیعی به ترتیب 82 درصد و 39 درصد بود. بازده حذف در نمونههای دارای آلودگی مصنوعی و فاقد بیوسورفکتانت 11 درصد بود.
نتیجهگیری: فرایند اصلاح زیستی با استفاده از بیوسورفکتانتهای میکروبی گزینهای کارامد، دوستدار محیط زیست و عملیاتی برای اصلاح سواحل و خاکهای آلوده به هیدروکربنهای نفتی به شمار می رود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |